söndag 17 juli 2011

Passionsfruktmousse tårta

För 12-14 personer.

Mäktigt och god tårta!
Ingredienser
Botten
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 st ägg
1½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1½ tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Mousse
6 gelatinblad
1 1/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
250 g mascarponeost
½ dl tropisk juice, koncentrerad
4 dl vispgrädde

Gelé
3 passionsfrukter
2 dl passionsfruktjuice (el tropisk juice),inte koncentrat
3 gelatinblad


Gör så här
Botten
Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen ett i sänder. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao.
Tillsätt mjölblandningen i smeten. Bred ut i en smörad, bröad springform, 26 cm i diameter. Grädda i 175 grader, 18 min. Låt svalna.

Mousse
Lägg 6 gelatinblad i kallt vatten.
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker. Vispa ner mascarponen i äggsmeten.
Värm juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ut gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Vispa ner juicen i äggsmeten.
Vispa grädden hårt och vänd till sist ner den i smeten.
Häll moussen över den kalla botten. (Skaka till formen och försök jämna till ytan så mycket det går) Låt den stelna i kylen.

Gelen
Blötlägg 3 gelatinblad i kallt vatten i fem minuter. Värm ½ dl av juicen på svag värme i en kastrull.
Ta upp och krama ur gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Häll i resten av juicen och rör om.
Gröp ur passionsfrukterna i en skål och häll juicen över fruktköttet, rör om (ta ev. bort långa gula trådar).
Låt gelén svalna något innan den skedas över moussen (gelén kan hällas på redan efter 20-30 min).
Låt tårtan stelna i kyl minst 4 timmar före servering. (altin sandra matklubben)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar