måndag 26 november 2012

Pepparkakshus

http://www.ica.se/recept/pepparkaksdeg-till-hus-och-figurer-2583/ Ingredienser Ingredienser 3 dl socker 2 dl sirap 100 g smör eller margarin 4 tsk kanel 2 tsk ingefära 3 dl mjölk 2 tsk bikarbonat 1 kg vetemjöl Hopsättning 1 dl vatten 2 dl strösocker 1 msk flytande glukos Kristyr 1 äggvita 4 dl florsocker 1 tsk pressad citronjuice Så här gör du Detta är ett recept från Buffé nr 12 1998 Dag 1: Blanda socker, sirap och matfett i en kastrull. Låt det smälta ihop på svag värme och rör i kryddorna. Blanda i mjölken och låt blandningen svalna i en stor bunke. Blanda bikarbonat och mjöl och rör i det till en ganska stadig deg. Strö lite mjöl på degen, täck den med plastfolie och ställ kallt över natten. Rita mallar på ett stadigt papper eller kartong av den modell du vill baka. Klipp ut delarna. Dag 2: Sätt ugnen på 175°C. Innan du börjar baket är det bra att provgrädda en kaka för att se att du har rätt temperatur i ugnen och rätt konsistens på degen. Kavla ut degen ca 3 mm tjock på mjölad bänk eller direkt på bakplåtspapper. Lägg hela utkavlade degplattor på bakplåtspapper på en plåt. Lägg mallarna på degen men inte för tätt och skär ut. Ta bort överflödig deg. Man ska helst inte flytta delarna efter att de är utskurna, för de tappar lätt formen. Grädda mitt i ugnen tills delarna är genomgräddade 8-10 minuter. Lägg mallarna på det gräddade och jämna ev. till kanterna. Låt kallna på en plan yta. Hopsättning: Blanda vatten, socker och glukos i en kastrull och koka till en ljusgul något tjockflytande lag. Doppa kanterna i lagen och pressa de olika delarna mot varandra, del för del. När det stelnat och allt är hopsatt går det att försiktigt flytta på. Stelnar lagen så går den att värma upp den igen. Kristyr: Rör ihop äggvita, florsocker och citronjuice. Lägg kristyen i spritspåse och dekorera de olika delarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar